Menjava motornega olja

Motorji v avtomobilih so sestavljeni iz številnih gibljivih delov, ki morajo biti pravilno podmazani, da ne bi prihajalo do poškodb. Ustrezno podmazanost delov v motorju pa nudi le kakovostno motorno olje, ki pri tem opravlja pomembno nalogo.

Sčasoma pa olje izgubi svojo prvotno strukturo in vsebnost, saj se onesnaži s prahom, umazanijo in odpadki iz motorja in iz okolja. Ko se to zgodi, olje ne more več opravljati svoje naloge.

Prav zato je redna menjava olja toliko bolj pomembna. V nadaljevanju opisujemo štiri razloge, zakaj vaš avtomobil potrebuje redno menjavo motornega olja.

Motorno olje ohranja podmazanost motorja

Predstavljajte si, da se vsi gibljivi deli, bati in ventili pod vašim pokrovom avtomobila premikajo z zelo visoko hitrostjo. Ti sestavni deli ustvarjajo toploto, pri čemer se motor lahko precej obrabi, če ni ustrezno podmazan z oljem. Pri izbiri ustreznega motornega olja pa je na specifikacijah potrebno preveriti, kakšno olje vaš motor potrebuje, saj se olja med seboj zelo razlikujejo.

Olje ohlajuje premikajoče se dele v motorju

Če premikajoči se deli v motorju nimajo ustrezne podmazanosti, začno ustvarjati dodatno trenje, le-to pa ustvarja toploto. Zatorej je ohranjanje čiste in zadostne količine olja ustrezna rešitev za preprečevanje prevelikega trenja in pregrevanja motorja.

Z redno menjavo olja ostane motor čist

Delci umazanije so za motor zelo škodljivi, saj sčasoma povzročijo korozijo in znižujejo življenjsko dobo motorja. V starem motornem olju se tako pričnejo nabirati delci umazanije, zato se olje spremeni v nekakšno gosto blato, brez potrebne viskoznosti. Redno menjavanje olja in filtrov pa pomaga pri odstranjevanju umazanih delcev in hkratnem ohranjanju ustrezne viskoznosti olja.

Čisto motorno olje zmanjšuje porabo goriva 

Slaba podmazanost motorja na dolgi rok povzroči večjo porabo goriva, zato se je dobro prepričati, da je v motorju dovolj čistega olja. S pravo izbiro motornega olja in redno menjavo se poraba goriva na letni ravni zmanjša za približno dva odstotka, pri čemer privarčujete tudi nekaj denarja.

Nekaj dodatnih nasvetov pri redni menjavi motornega olja

  • Menjavo motornega olja priporočamo na vsakih 15.000 prevoženih kilometrov, sicer pa se v naši delavnici ravnamo tudi po priporočilih proizvajalca avtomobila, ki določa pogostost menjave olja.
  • Olje je potrebno menjati tudi, če prevozite malo kilometrov, saj se olje stara in zgublja na učinkovitosti.
  • Ob menjavi olja je potrebno zamenjati tudi oljni filter.
  • Pri izbiri motornega olja se je najbolje posvetovati s strokovnjaki. Pri tem vam lahko svetujemo glede vrste olja, sintetične osnove in viskoznosti.
  • Na vsakih 2000 kilometrov preverite raven olja, ki mora na merilni palici biti med oznakama minimum in maksimum.
  • Bodite pozorni na kontrolno lučko za olje.

Potrebujete več informacij o naših storitvah? Pošljite povpraševanje.

Servis vozil

Smo specializirani servis vozil:

Delovni čas

Ponedeljek-petek: 8.00-16.00

Sobota: zaprto
Nedelje in prazniki: zaprto

Kontakt z nami

Avtomehanika Meh d.o.o.
Laze 19, 3320 Velenje
03 891 80 29
041 876 799
info@avtomehanika-meh.si