Zakaj zamenjati zavorno olje?

Škripajoče in cvileče zavore vsekakor pritegnejo pozornost, prav tako pa tudi sam avtomobil, za katerega se zdi, da je njegova zavorna pot daljša kot običajno. Pri tem mnogi lastniki avtomobilov kar pozabijo, da je zavorno olje potrebno pri rednem servisu tudi preveriti in po potrebi zamenjati.

Če imate vprašanja o zavornem olju, niste sami. Naše stranke nas namreč pogosto sprašujejo, kdaj je zavorno olje potrebno zamenjati in zakaj je to tudi potrebno. Zato smo za vas pripravili nekaj nasvetov in odgovorov na najpogostejša vprašanja o menjavi zavornega olja.

Katero nalogo opravlja zavorno olje v avtomobilu?

Zavorno olje pomaga premikati dele v hidravličnem sistemu oziroma zavornem sistemu, kar omogoča, da se vaš avtomobil tudi ustavi, ko pritisnete na zavorni pedal. Čeprav se sliši precej preprosto, je na drugi strani zaustavitev avtomobila plod delovanja različnih delov v zavornem sistemu, kjer zavorno olje opravlja pomembno nalogo. Če so nivoji olja nizki, onesnaženi z vlago ali ne tečejo pravilno, tedaj vaše zaviranje pri vožnji postane neučinkovito in okvarjeno.

Zakaj je pravočasna zamenjava zavornega olja pomembna?

Zavorno olje sčasoma izgubi svojo prvotno učinkovitost. Olje tako absorbira vlago, kar posledično povzroči korozijo v hidravličnem sistemu in druge težave, zaradi katerih so vaše zavore manj učinkovite. Omenjeno pa zmanjšuje sposobnost zaviranja in ustavljanja avtomobila, še posebej, kadar morate avtomobil v nepredvidenih situacijah hitro ustaviti ali pa kadar slabše vremenske razmere še dodatno podaljšujejo zavorno pot avtomobila. Pravočasna menjava zavornega olja nudi vam in vašim sopotnikom v avtomobilu večjo varnost in zanesljivost pri vožnji.

Kako preveriti nivo zavornega olja v avtomobilu?

Zavorno olje je običajno shranjeno v prosojnem plastičnem rezervoarju, tako da lahko vidite nivo olja, brez da bi pri tem odstranili pokrovček. Pokrovček rezervoarja z zavornim oljem je priporočljivo odstraniti samo pri menjavi olja, saj nepotrebna izpostavljenost zraku povleče vlago v notranjost hidravličnega sistema, kar pa povzroči korozijo. To je tudi eden izmed razlogov, zakaj mora menjavo zavornega olja opraviti strokovnjak, usposobljen mehanik.

Kdaj je zavorno olje potrebno zamenjati?

Pri zamenjavi zavornega olja ne moremo natančno napovedati, kdaj je čas za zamenjavo, saj je pogostost zamenjave odvisna od znamke avtomobila, voznih razmer in od priporočil proizvajalca avtomobila. V naši delavnici, med rednimi servisi, preverjamo tudi nivo zavornega olja, pri tem pa upoštevamo, da je zamenjava potrebna na vsaka DVE leta. Zamenjava zavornega olja pa je vsekakor potrebna takrat, ko olje oddaja spremenjen vonj ter kadar olje ni dovolj bistro ali pa je na nižjem nivoju, kot bi sicer moralo biti.

Ali zamenjavo zavornega olja lahko opravite sami?

Številne enostavne vzdrževalne naloge v avtomobilu lahko opravite sami, vendar zamenjavo zavornega olja lahko opravi le strokovno usposobljena oseba, saj je zamenjava zavorne tekočine bolj zapletena in nevarna naloga, kot je to na primer dolivanje tekočine za vetrobranska stekla. Poleg tega obstaja več vrst zavornega olja, z različnimi karakteristikami in specifikacijami. Potrebno je tudi zagotoviti, da je rezervoar z oljem popolnoma izpraznjen in šele nato se vanj dolije novo olje. Poleg tega je zavorno olje tudi strupeno in vnetljivo, zato je z njim potrebno pazljivo ravnati. Naši mehaniki poznajo vse pripomočke in načine, kako z zavornim oljem pravilno in varno upravljati.

Potrebujete več informacij o naših storitvah? Pošljite povpraševanje.

Servis vozil

Smo specializirani servis vozil:

Delovni čas

Ponedeljek-petek: 8.00-16.00

Sobota: zaprto
Nedelje in prazniki: zaprto

Kontakt z nami

Avtomehanika Meh d.o.o.
Laze 19, 3320 Velenje
03 891 80 29
041 876 799
info@avtomehanika-meh.si